Банско е град с история в Югозападна България. Освен ските, в града и околностите, има места, които си заслужава да бъдат посетени.

 

Църквата „Света Троица”

Църквата е построена през 1835 г., а през 1850 г., в двора и е построена и каменна камбанария, с функция и на часовникува кула, която и до ден днешен отброява всеки кръгъл час. Храмът се намира в центъра на града и е уникална християнска обител и архитектурно наследство. Църквата е трикорабна, безкупулна, изографисана с невероятни стенописи и няколко целувателни икони, изработени от Георги Молеров.

 

Carkvata Sveta Troica Bansko

 

 

Къщата – музей на Никола Въпцаров

Родният дом на поета революционер Никола Вапцаров се намира в центъра на града, на площада, носещ и неговото име, където величествено се издига и негов паметник. Мястото е един от първите музеи в Пиринската област, със статут на музей от 1952 г. В този дом той пише и едни от най-емблематичните си стихове, а към момента в него се съхранява голяма част от творчеството и историята му.

 

ka6ta muzei na nikola vapcarov v bansko

 

 

Къща Музей на Неофит Рилски

„Бенината е къща” е родното място на българския книжовник Неофит Рилски /Никола Бенин/. Къщата е многократно реставрирана, от две части и е със статут на музей от 1981 г., а самата къща е построена през XVII век от рода Бенини. Намира се в непосредствена близост до църквата „Света Троица” и съхранява над 400 документални и веществени материали. Обектът е обявен за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение.

 

ka6ta muzei na neofit rilski

 

 

Байкушевата мура

Величественото дърво е от вида черна мура. Зашеметяващо с размерите си приблизително височина 26 метра, диаметър 2,48 метра и обиколка 7,80 метра. А възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите дървета в света. Дървото се намира в Пирин планина между хижа Бъндерица и хижа Вихрен.

 

Baiku6evata mura

 

 

Писаната църква

Църквата се намира в местността Бетоловото на 7 км. от гр. Разлог. Църквата е малка еднокорабна и едноапсидна постройка, която е наричана „Писаната“ вероятно заради стенописите, които е имала. Обявена е за пеметник на културата. При разкопки около храма са намерени кръст от XI век и 4 гроба. При разкопките от южната страна на Писаната църква са намерени останки от по-ранна църква, която е датирана около V – VI век.

 

Трите църкви в местността Круше – Писаната, Бялата и „Свети Никола“ свидетелстват за наличие на голямо селище от времето на Второто българско царство. Около тях са открити останки от солидни основи, много фрагменти от битова и строителна керамика, християнски погребения и монетна находка от ХІІ век.

 

pisanata carkva

 

 

Безименният град

Едно изключително и харизматично място е така нареченият „Безименен град”, който е скрит между градовете Банско и Добринище. Това е древна крепост на повече от 3500 години и е открита съвсем случайно през 2003 г., а останките се простират на приблизително 25 декара площ. Проведени са археологически разкопки. В най-високата точка се намира параклисът “Свети Никола”, от където се вижда и уникално красивият водопад „Свети Никола”. Очарователно и мистично място, което си заслужава да се види. Цялата разходка трае около 70 мин. в двете посоки.

 

bezimenniat_grad

 

 

Църквата „Св.Св. Тоедор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско

Село Добърско се намира на 17 км. от Банско, а в него има една неразгадана мистерия, а именно църквата „Св.Св. Тоедор Тирон и Теодор Стратилат”. Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година.

 

Има теории, според които тази плоча е пренесена от друго място и е знак на приемствеността, но в архитектурно отношение храмът е трикорабна базилика, характерна именно за периода на Първата българска държава. Тя е разположена на скромните 160 квадратни метра, но не мащабът ѝ е впечатляващ, а образите, изрисувани по стените ѝ.

 

Cyrkvata v selo Dobyrsko

 

В Югодападна България се крият още много легенди, мистерии, както и уникално красиви и магични гледки. Това е един малък рай, който го посети задължително се влюбва в него и се връща отново.